Nieuws

07/06/2022

Fellowship Amy Honders

Fellowship Amy Honders

Veel mensen dachten dat ik lekker 4 dagen op vakantie ging in Amsterdam, maar het was ook keihard werken en behoorlijk vermoeiend.

Op maandag 30 mei moest ik mij om 9.50 uur melden bij de personeelsingang van het Rijksmuseum. Daar zag ik ook voor het eerst mijn mede finalisten.

We werden opgehaald door Dennis, die ons dit hele project zou begeleiden. Via een ondergrondse tunnel kwamen we terecht in het museum en werden we mee genomen naar de ruimte Picknick, waar we alle 4 de dagen onze centrale plek hadden.

Natuurlijk stond deze eerste dag vooral in het teken van elkaar leren kennen, de onderwerpen van de profielwerkstukken en vooral het leren kennen van het museum. Na een kennismaking met elkaar kregen we een eerste rondleiding door het museum waar natuurlijk de nachtwacht ook niet mocht ontbreken. Na de lunch (die werd aangeboden door het museum) ging we naar de Tekenschool van het museum. Ook van hieruit kregen we een rondleiding, maar het grappige was dat het een soort citroenenjacht was. Vele kunstwerken met citroenen werden bekeken. Vervolgens terug naar de Tekenschool waar we citroenen hebben geschilderd met verf die we zelf moesten maken van eigeel en pigment. Heel leuk en zeer relaxed om te doen. Daarna mochten we naar huis, in ons geval een appartementje in Amsterdam.

Dinsdagochtend weer om 9.50 melden bij de personeelsingang. In de ruimte Picknick zaten mensen van de NTR op ons te wachten. We kregen een presentatie over explainers (dat is het uiteindelijke doel van het fellowship) en daarna zijn we daar zelf mee aan de slag gegaan. Iedereen kreeg 1 vraag die betrekking had op het gemaakte profielwerkstuk. Vervolgens moest die vraag dus beantwoord worden in de vorm van een script, vandaag was dat alleen de tekst. Maar we moesten er rekening mee houden dat de uiteindelijke explainer (kort informatiefilmpje) maar 1 minuut lang mag zijn.

De mensen van de NTR en Dennis hielpen ons hierbij. Natuurlijk tussendoor ook weer een lunch gehad maar verder hard gewerkt.

De woensdagochtend werden we weer om 9.50 uur verwacht. Vandaag stond in het teken van het online zoeken naar bijpassende beelden. Ook weer met de mensen van de NTR. Hier zijn we ook de hele dag mee bezig geweest. Toch ging de tijd heel snel. Voordat ik het wist was het al weer half 4. Mijn moeder kwam me halen en samen hebben we nog even een rondvaart gemaakt over de Amsterdamse grachten.

Donderdag mochten we een beetje uitslapen want we werden om kwart over 10 verwacht. Nadat iedereen de jassen, tassen, koffers en overige bagage had weggelegd in een ruimte binnen de Tekenschool gingen we naar een gebouw achter het Rijksmuseum. Daar zat namelijk het Atelier. Normaal niet toegankelijk voor publiek, maar er werd een uitzondering gemaakt voor ons als finalisten. Hier kregen we een rondleiding door ruimtes waarin de restauraties plaats vinden. We zijn bij 3 afdelingen gaan kijken, papier, metalen en stoffen. Ongelofelijk wat een kennis en kunde die mensen bezitten. Daarna gingen we terug naar onze eigen ruimte. De groep werd in 2 gesplitst en mijn groep mocht mee met 2 beveiligers. Zij hebben ons een rondleiding gegeven achter de schermen van het Rijksmuseum, ofwel, de kelders en de zolder. Dit was zeer indrukwekkend, een wereld op zich. Op de zolder zijn we in de ruimte geweest boven de Nachtwacht. Er was een hele survival-tocht nodig om daar te komen, maar het was zeker de moeite waard, vooral toen we nog op het dak van het Rijksmuseum mochten staan. Met uitzicht op het museumplein. Na die ervaring gingen we terug waar de lunch op ons wachtte. Inmiddels was ook Astrid Sy aangesloten. Zij is de presentratice van het NTR die onze filmpjes gaat presenteren. Daarom kregen we allemaal de kans om met haar onze tekst door te nemen. Dit was een hele leuke ervaring. Ik heb met haar hulp mijn tekst nog op een paar kleine puntjes aangepast.

Daarna zijn we weer vertrokken richting Tilburg. Maar het zit er nog niet op. Want dinsdag 7 juni moeten we naar Hilversum om ons filmpje op te nemen en op zaterdag 11 juni is de prijsuitreiking weer in het Rijksmuseum.

Groetjes Amy