Nieuws

23/09/2020

Nieuw keuzevak VSO: ‘Plant’

Nieuw keuzevak VSO: ‘Plant’

Noah, Vano en Sven kweken plantjes op
Kijk ze staan shinen, die aardbeienplantjes en maagdenpalm in de kas van de school. Ze schitteren net zoals de VSO-leerlingen die de planten hebben opgepot: Noah, Vano en Sven. Vandaag staat vermeerderen van oude grassen op het programma. Leerkracht Joost legt uit wat er moet gebeuren: scheuren van het sterke gras, dode stukken weghalen, terugknippen en dan de wortel in een vers potje aarde stoppen. Overall aan, muziekje erbij en aanpakken: een hele tafel vullen met stekjes is de bedoeling. Noah, Vano en Sven kunnen het goed, vinden het leuk en zijn het er over eens: het grote voordeel van het nieuwe keuzevak Plant is dat het buiten is; van binnen zitten word je niet gelukkig.

Groen, koken en extra vakken
Vano, Noah en Sven houden ervan de handen uit de mouwen te steken. Behalve Plant volgen ze ook andere ‘groenvakken’. Noah: “Het is fijn om buiten te werken, dan hoef je niet steeds te luisteren.” Evengoed volgt hij ook Engels en Nederlands op het VMBO. Daar kan hij een certificaat voor halen.

Sven doet ook een ander ‘groenvak’: omgaan met gereedschap. En op woensdag heeft hij een bijbaantje, bij een hovenier. “Daar kan ik mijn kennis over planten vergroten.” Omdat het deze week warm is komt hij tussendoor ook nog naar de plantenkas van school, om een extra rondje water te geven. Of beter gezegd: twee rondjes, omdat ze nog maar kleine wortels hebben. Goed nat maken, in laten trekken en nog een keer nat maken.

Vano zit behalve in het groen ook in de cateringhoek. Hij volgt het keuzevak koken van Zorg en Welzijn. “We maken eten op bestelling, voor leerlingen en medewerkers. Vorige week was dat een salade, met rijst, tomaat, ui en feta.” En als bijbaan is hij pizzabezorger; ook lekker buiten, op de fiets.

Plantjes gezocht
Is er even niets op te potten, dan verzamelen de leerlingen zaadjes van bloemen in de buurt, of trekken ze onkruid uit de potjes met nieuwe stekken. “Als de kas vol staat met kleine plantjes is het genoeg”, vindt leerkracht Joost Tunnissen: “Dan proberen we buiten de deur aan de slag te gaan met planten. En wie weet, misschien komt er wel een plantenmarkt in het voorjaar.”