Nieuws

21/03/2018

Nieuw: praktijklessen gastheerschap in Damast

Nieuw: praktijklessen gastheerschap in Damast

De drankenkar in orde maken, tafels indekken met placemates en bestek, poetsen, koelplaten voor de vleeswaren in een hoes hijsen, helpen in de keuken, rond gaan met drankjes en soep…

VMBO-leerlingen

Martijn, David en Kimberly van VMBO 2 hebben bijna geen tijd voor een gesprekje, want ze nemen hun praktijklessen Gastheerschap bij behandelcentrum voor ouderen Damast uiterst serieus. Om 11.35 uur moet bijvoorbeeld alles op de drankenkar worden gezet: koffie, thee, chocomel, appelsap, karnemelk, melk. David: “We gaan langs de mensen in het horecagebied van Damast. Daarna wachten we even en dan gaan we voor een tweede ronde. Intussen houd je in de gaten of er nieuwe mensen bij zijn gekomen.”

Netjes aanspreken

Drie weken lang gaan ze iedere dinsdag aan de slag, met een t-shirt van de school aan en een zwarte horecarok om. Daarna zijn andere leerlingen aan de beurt. Ze verdelen de taken onderling, bespreken wat er goed gaat en wat ze samen nog beter kunnen doen. Kimberly: “Bijvoorbeeld vanochtend, toen waren er twee bezig met placemats en maar één met servetten. Dat is niet handig. Toen hebben we overlegd hoe het beter kon.”
Wat ze vooral geleerd hebben? Hoe de horeca werkt en hoe je ouderen netjes aanspreekt. “Dit is leuker dan uit een boek werken”, vindt Martijn, “want hier functioneer je echt”.

Nieuwe samenwerking

Onderwijscentrum Leijpark werkt vaker samen met Damast, in de projectweken. Deze lessen in gastheerschap zijn nieuw en bedacht door vakleerkracht Joost Tunnissen van onze school en Marian van den Biggelaar van Damast.