Nieuws

01/07/2019

Project Dromen en Doen VMBO-leerlingen

Project Dromen en Doen VMBO-leerlingen

Wat is mijn droombaan? Wat vind ik leuk om te doen? En als ik nou moet kiezen tussen mijn droombaan en mijn grote liefde? Wat weegt het zwaarst en waarom? En hoe weet je nou of je goed hebt gekozen? Na de middelbare school zijn er ontzettend veel grote keuzes te maken, terwijl je misschien nog niet eens weet wat je vanmiddag na schooltijd gaat doen of wat je bij de lunch neemt.

VMBO-leerlingen van leerjaar 1 tot en met 3 zijn bezig met het project Dromen en Doen van Stichting Golden Cage. Dat gaat over omgaan met dit soort vragen en het realiseren van je dromen, ook als er obstakels op de weg zijn. Het sluit aan bij de lessen loopbaanbegeleiding.

Maak een keus!
Na een voorbereiding in de klas hebben leerlingen vorige week de voorstelling Lifegoals gezien. Jelle en Romy staan daarin voor dit soort keuzes en onze leerlingen dachten enorm betrokken mee over wat ze moesten doen. Máák in ieder geval een keuze, was de belangrijkste conclusie. Als je geen keuze maakt, kom je niet vooruit en ontdek je niet wat wel of niet bij je past.

Workshops Dromen en Doen
Na de voorstelling werden de leerlingen in groepen verdeeld en werd er met een coach van Golden Cage en twee docenten in de eerste workshop nagedacht over wat zijn je dromen, welke obstakels kom je dan mogelijk tegen, kun je die obstakels overwinnen, blijft je droom haalbaar of moet je op zoek gaan naar de achterliggende wens en kijken wat daar nog meer bij past.

Na een korte pauze gingen de leerlingen vervolgens tijdens de workshop doen aan de slag met het verbeelden van die droom; tekenen, afbeeldingen verzamelen en jezelf voorstellen dat je vanuit de toekomst een brief schrijft aan je huidige ik.

Wie inspireert?
Als vervolg op dit project gaan we in de lessen aandacht besteden aan inspiratie. Wie inspireert jou? Hoe heeft deze persoon zijn of haar doelen kunnen behalen? De leerlingen gaan daarvoor iemand interviewen of een onderzoek doen via internet.

Bekijk de trailer van de voorstelling: https://bit.ly/2P3lme9