Nieuws

16/06/2022

Uitreiking fellowship 2022 – Amy Honders

Uitreiking fellowship 2022 – Amy Honders

Dinsdag 7 juni 2022

Op dinsdag moesten we naar Hilversum voor de opnamedag van de explainers. De groep was verdeeld in een ochtendgroep en een middaggroep, en ik zat in die van de middag. We moesten om 13:00 uur bij de NTR studio op het mediapark zijn, zodat we nog met de hele groep konden lunchen, lekker luxe met pizzapunten. Hierna ging de ochtendgroep naar huis en de middaggroep ging naar de opnamestudio. Het was vooral veel wachten terwijl de rest aan het opnemen was. Ik was als 3e aan de beurt. Astrid Sy was sinds zondag haar stem al kwijt, dus ze klonk een beetje hees. Er waren nog een paar aanpassingen gemaakt aan mijn script en die werden eerst even met mij doorgenomen. Na mijn akkoord begon het opnemen en dat ging vrij snel bij mij. Vervolgens was het weer wachten tot ook de laatste 2 explainers waren opgenomen. We moesten in de spits met de trein naar huis, dus dat was wel even pittig.

Zaterdag 11 juni 2022

Het is de dag van de grote ontknoping. De inloop was om 15:00 uur, dus om 14:30 uur kwamen we aan in Amsterdam. Ik had mijn mentor en haar partner uitgenodigd om aanwezig te zijn, dus die stonden op ons te wachten op een plek voor het Rijksmuseum. We gingen naar binnen en konden eerst genieten van een drankje en alle werkstukken en overige werken bekijken die erbij hoorde. Om 15:30 uur mochten we de zaal in. De finalisten moesten allemaal op de eerste rij zitten en hun aanhang verspreiden door de zaal. De finale werd door een presentator aan elkaar gekletst en we kregen per categorie alle explainers te zien. Ze waren allemaal erg leuk en leerzaam geworden. Na de explainers werden de makers naar voren geroepen en werden die kort geïnterviewd. Daarna werd per categorie de winnaar bekend gemaakt. Ook werd er bij elke explainer wat verteld en werden er een paar tips gegeven. Dit was mijn jurycommentaar: “Amy, met kunst en cultuur in een digitaal tijdperk.

  • de jury vond jouw onderwerp erg origineel en urgent;
  • het maakt ons ook nieuwsgierig naar de toekomst van digitalisering in musea;
  • helaas miste we de brug tussen de ontwikkelingen in digitalisering en jouw beschrijving van wat kunst is beiden goed gedaan maar niet met elkaar verbonden;
  • en dan wil ik je ook als tip mee geven wees kritisch op de bronnen die je gebruikt;
  • ook jouw stuk zag er goed uit en was ongelofelijk interessant, dank je wel.”

Ik heb helaas geen 1500 euro gewonnen, maar dat ik dit hele avontuur mocht meemaken was voor mij al een hele mooie prijs. Ik heb weer iets gedaan wat niet iedereen mag, denk bijvoorbeeld aan: boven op het Rijksmuseum staan en een explainer mogen opnemen in een echte studio.

Het was een heel leuk avontuur en ik ben blij dat ik toen destijds mijn profielwerkstuk heb ingestuurd. Dus tip voor de toekomstige examenklassen, als je profielwerkstuk iets van kunst in zich heeft, stuur het in naar het Rijksmuseum.

– Amy –