Nieuws

24/11/2020

Geslaagde foto-expositie VMBO-leerlingen

Geslaagde foto-expositie VMBO-leerlingen

‘Laat zien welk verhaal in jouw hoofd zit.’ Dat was de opdracht voor de fotoserie die 16 VMBO-leerlingen maakten voor het keuzevak Audiovisuele Vormgeving en Productie. Het resultaat was een mooie tentoonstelling in de aula van de school. En veel enthousiaste reacties.

Reclame, vintage, corona
Leerlingen maakten series over bijvoorbeeld de herfst, de rol van reclame, ziek zijn, sport, de Tweede Wereldoorlog, vintage en corona. De foto’s werden groot geprint, op professioneel fotopapier. Iedereen had een eigen wand en er is een boekje met tekst en uitleg over de expositie gemaakt. In een kraampje waren 3D sleutelhangers als herinnering aan de tentoonstelling te verkrijgen. Bezoekers konden zich inschrijven voor een tijdslot, net als in een museum. En die waren volledig vol.

Jouw verhaal
“Ik ben supertrots op deze leerlingen”, vertelt vakdocent Myhra van Boxtel. Ze is zelf 15 jaar fotograaf geweest. Voordat de leerlingen met de camera op pad gingen hebben ze les gehad. Over fotograferen met een spiegelreflexcamera, sluitertijd, perspectieven, kaders en nabewerken. “De één sneed de foto’s alleen wat bij, de ander ging helemaal los. Dat is allemaal prima; als jouw verhaal er maar uit komt zoals jij het in je hoofd hebt.” Eén leerling heeft bijvoorbeeld een foto van een hamburger uit een fastfoodrestaurant flink bewerkt, om te laten zien dat er veel fake is in reclames.

Spannend
“Ik kan oprecht zeggen dat alle leerlingen heel erg hebben nagedacht over wat ze wilden laten zien. De onderwerpen waren heel divers en ze zijn op eigen houtje op pad gegaan, om het goed in beeld te brengen. Denk aan de lege terrassen die corona illustreren. Het is spannend en je weet niet hoe het uitpakt, maar het is heel goed gegaan. Er kwamen veel mensen kijken. En de reacties op de tentoonstelling en in de feedback formuleren waren heel enthousiast, er werd ook over nagepraat. Alle fotografen waren trots en voldaan. Het is heel mooi als alles zo lukt.”