Nieuws

09/05/2019

Nieuwe leerlingenraad geïnstalleerd

Nieuwe leerlingenraad geïnstalleerd

“Het is fijn als je mee kunt praten”

Even voorstellen. De nieuwe leerlingenraad, met: Tony, Luuk, Sem, Bram, Indy, Kayla, Djenna en Pleun! Twee leerlingen van SO, drie van VMBO en drie van het VSO praten vanaf nu mee op school. “Ik vind het leuk om dingen beter te maken. Alleen kun je niet zoveel veranderen, maar samen misschien wel”, vindt Bram. “Supertof dat ik nu in de leerlingenraad zit.”

De leerlingen hebben zich goed op hun nieuwe taak voorbereid. Indy heeft zelfs een lijst met zeven punten opgesteld die ze aan de orde wil stellen. Het zou bijvoorbeeld wel wat rustiger mogen zijn op de gang, want dat geluid leidt af. En een chillplek buiten voor oudere leerlingen is heel welkom. Net als een hoger hek of een extra net bij het voetbalveld.

Schoolplein verbeteren
Dat laatste punt kan op veel bijval rekenen. De hekken rond het veld zijn niet hoog genoeg, de bal gaat er steeds overheen. Zo zijn er meer wensen voor het schoolplein: een glijbaan bij het lege gedeelte, een stukje waar je kunt uitrusten, meer basketbalnetten, batjes voor de pingpongtafels en hockeysticks voor buiten. En de surveillanten zouden zich meer over het schoolplein kunnen verspreiden, bijvoorbeeld in drie verschillende vakken, om onenigheid tegen te gaan.

De vertegenwoordigers zijn verkozen na een spannende verkiezing. De kandidaten hadden posters in de school opgehangen, met de punten waar ze zich voor in willen zetten. Het stemmen ging in twee rondes. Eerst stemde de klas voor een klassenvertegenwoordiger. Uit die klassenvertegenwoordigers werden mensen gekozen voor de leerlingenraad. De vorige leerlingenraad heeft de verkiezingen georganiseerd en geholpen met stemmen tellen. In april was de eerste vergadering van de nieuwe raad. Teamleider VSO en VMBO Petra Pheninckx is hun gesprekspartner, samen met leerkrachten Claudia Verdaas en Sabine van der Pennen.

Discussie en overtuigen
Bij één punt dat wordt ingebracht ontstaat discussie. Indy wil meer gratis fruit op school, zodat er minder ongezonde chips worden gegeten. Maar is het goed dat de school hierbij helpt, of moet je dat zelf weten en is het je eigen verantwoordelijk? De leerlingen zijn het er niet zomaar over eens. Djenna heeft in de klas geoefend met dit soort situaties, waarin je anderen wilt overtuigen. “Je moet van tevoren bedenken wat je gaat zeggen. En alvast bedenken wat die ander gaat zeggen, zodat je daar beter op kunt reageren.” “Precies”, vult Tony aan. “Je oefent met stellingen en discussies en hoopt dat je een mening kunt weerleggen.”

Anderen helpen
Maar er is vooral veel eensgezindheid. Het is leuk om mee te praten, en fijn als je iets kunt veranderen. Kayla: “Ik wil vooral graag andere kinderen helpen om het leuk te hebben op school. Daarom zit ik in de leerlingenraad.”