Nieuws

15/04/2024

Lars Willemsen – werkvoorbereider nieuwbouw

Lars Willemsen – werkvoorbereider nieuwbouw

“Ontzettend leuk om te zien voor wie je bouwt”

Kunnen we over twee weken in het zwembad? En hoeveel palen zitten er precies onder de nieuwbouw? Lars Willemsen is werkvoorbereider bij bouwbedrijf Pellikaan en heeft de nieuwbouw van het Kinder- en Jongerencentrum onder zijn hoede. Om de haverklap staat er een groepje leerlingen voor de neus van zijn team, om poolshoogte te nemen op de bouwplaats. “Ontzettend leuk”, vindt Lars. “Door de bezoeken van leerlingen weet je voor wie je het doet. Dat vind ik mooi.”

Lars zit vijf dagen per week in een soort verhoogde bouwkeet die uitkijkt over de bouwplaats. “Ik kies er zelf voor om op locatie te zitten, hier moet het tenslotte gebeuren. Je schakelt zo snel met elkaar.” De muren zijn behangen met planningen, schema’s en overzichten. Wat komt wanneer binnen, wie is aanwezig, wat start op welke datum.

Veilig en met kwaliteit racen
Lars bereidt de planning in samenwerking met het team tot in detail voor. “Je gaat van ontwerp naar praktijk, ik maak er een werkpakket van, met bijvoorbeeld werktekeningen voor onderaannemers.” In zijn plannen zijn het jasje van het gebouw, de gevels en de kozijnen al afgrond, “nu moeten we het nog gaan neerzetten. Ik zorg dat er een compleet klaarligt, waarmee het uitvoeringsteam kan werken. Daarna kijk ik nog op de achtergrond mee. Ik zit dieper in de detaillering, dus begeleid waar het nodig is.”
Er zit flinke vaart in het project. “Het is racen en plannen tegen de klok. Het is ook niet zomaar een project, maar één met veel belanghebbenden.” Veel onderdelen worden in een fabriek gemaakt. “Op de bouw worden alle prefab onderdelen in elkaar gezet en gaan we snel de hoogte in. Wij kijken intussen of we al andere zaken kunnen aanpakken. We werken zoveel mogelijk door, ook regelmatig op zaterdag of in de avond. Maar alleen als het verantwoord kan. Het moet wel veilig zijn en we moeten kwaliteit leveren.”

Leerlingen op inspectie
Leerlingen die op inspectie komen krijgen een bouwhelm op en hesje aan. “We houden een praatje over de bouw, bekijken samen hoe het ervoor staat en beantwoorden vragen. Alle jonge bezoekers worden hartelijk ontvangen door ons uitvoeringsteam Freek en Willem. Lars: “Maar we voelen ons allemaal betrokken bij de leerlingen, we doen alles samen als team.”

Feeling voor doelgroep
Lars stapte zelf een paar jaar geleden bewust over van het bouwen van vastgoedprojecten naar gebouwen die door veel verschillende mensen worden gebruikt, vaak met een maatschappelijke functie. “Geen woonhuizen dus, want dan staat zo’n structuur en ben je klaar. Het moet wel een beetje uitdaging hebben.” Voordat de bouw van start ging hebben de bouwers een rondje gemaakt door de huidige school. “Je ziet wie de gebruikers van het gebouw zijn, je moet wel feeling hebben met de doelgroep waar je voor bouwt. Dat maakt dat je werk goed is en mooi om te doen.”